pEnGikOt

Friday, October 30, 2009

.:Truth Hurts, Lie Worst:.

Hidup ini kita susah nak duga....kadang2 kita rasa dekat sangat dengan seseorang itu, tapi kita sebenarnya jauh,.. Walaupun kita dapat capai tangan dia,tapi belum tentu hati dia kita dapat selami,..
Mungkin kadang2 kita dapat tengok dia ketawa, tapi kita tidak tahu apakah makna di sebalik senyumannya,... Bila dia menangis, kita ingat kehadiran kita dapat memujuknya, walhal kehadiran kita langsung tidak disenangi...
Rencah dunia, kita tak akan tahu siapa KAWAN dan siapa LAWAN sehinggalah sampai suatu masa kita jatuh,... Adakah Tangan Itu Yang Akan Menghulurkan Bantuan atau Kita Akan Di Tinggalkan....

Tuesday, October 27, 2009

::n_n::

Hai everyone....nampaknya kita dah di penghujung bulan 10 kan...cepat betul masa berlalu...Banyak pahit manis yang kita dah lalui sepanjang tahun ni.... Azam yang kita buat untuk tahun ni pun ada gak yang xtercapai lagi kan,,, Kalau ada yang dah tercapai Alhamdulillah...for those yang belum cepat2 la make it happen yaa....=)


Hidup ini terlalau singkat untuk di bazirkan...and yes I do regret for what I have done before this, but well....semua orang pernah buat salah and benda bodoh kan...nama pun “├Ârang muda, darah panas”..hehe;p But for me kalau iye pun nak wat benda bodoh, pliz la jangan menyusahkan orang lain....


Memang dalam hidup ini kita tak akan dapat semua yang kita mahu atau nak,..Yaa, u can said money is everything, I admit it and money talk.... But boleh ke duit tu beli love, perasaan, jiwa? Xboleh kan.... memang orang akan suka kita, sanjung kita kalau kita kaya, but semua tu real ke? No.... kalau dalam 100 orang tu nak cari sorang pun payah....
Kebanyakan remaja/orang muda sekarang ni suka habiskan masa dengan bercinta...Xsalah nak bercinta, sekurang2 nya ada gak pemberi semangat, penggalak kita selain dari family and kawan2 kita sendiri.... Tapi seimbangkan la dengan study/ kerja... Ni x, kalau bercinta sibuk nak berkepit 24 jam dan dating sana sini, pastu study/ and kerja tunggang terbalik.... Pk la pasal future sama and jangan berfikiran singkat dan menikmati kebahagiaan yang singkat... And when something were went wrong, jangan la too emosional, be profesional and rasional... Semua yang terjadi ada reason dia....
Owhhh..yaa forgot! Sekarang ni kalau bukak FB/Fster banyak tol pic convocation kan...For those yang convo REALLY CONGRATS korang....SUKSES SUKSES!*wink*....


Sampai sini je la ea blog kali ni...Salam;)

Friday, October 23, 2009

::Secebis Kata-Kata::

Dnt know why nak post je benda ni....its really meaningful! Maybe sebab ramai kawan2 dah get married kot...heheh O_o
Nasihat Kehidupan
1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.
2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.
3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah
4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.
5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.
6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.
7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan
8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%
9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda, tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.
10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.
11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita
12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.
13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.
14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....
15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.
16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.
17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Tuesday, October 20, 2009

- BROKEN HEARTED GIRL-

You’re everything I thought you never were
And nothing like I thought you could’ve been
But still you live inside of me
So tell me how is that?
You’re the only one
I wish I could forget
The only one I’d love to not forgive
And though you break my heart, you’re the only one
And though there are times when
I hate you
Cause I can’t erase
The times that you hurt me And put tears on my face
And even now while I hate you
It pains me to sayI know I’ll be there at the end of the day
I don’t wanna be without you babe
I don’t want a broken heart
Don’t wanna take a breath with out you babe
I don’t wanna play that part
I know that I love you
But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way no no
I don’t want a broken heart
And I don’t wanna play the broken-hearted girl...No...No
No broken-hearted girl
I’m no broken-hearted girl
Something that I feel I need to say
But up to now I’ve always been afraid That you would never come around
And still I want to put this out
You say you’ve got the most respect for me
But sometimes I feel you’re not deserving me
And still you’re in my heart
But you’re the only one and yes
There are times when I hate you
But I don’t complain
Cause I’ve been afraid that you would've walk away
Oh but now I don’t hate youI’m happy to say
That I will be there at the end of the day
I don’t wanna be without you babe
I don’t want a broken heart
Don’t wanna take a breath with out you babe
I don’t wanna play that part
I know that I love you But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way no no
I don’t want a broken heart
And I don’t wanna play the broken-hearted girl...No…No
No broken-hearted girl
Now I’m at a place I thought I’d never be…
Oooo I’m living in a world that’s all about you and me…yeah
Ain't gotta be afraid my broken heart is free
To spread my wings and fly away
Away With you yeah yeah yeah, ohh ohh ohh
I don’t wanna be without my baby
I don’t wanna a broken heart
Don’t want to take a breath with out my baby
I don’t wanna play that part
I know that I love you But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way..No..No
I don’t want a broken heart I don’t wanna play the broken-hearted girl..No..No..No broken-hearted girl
Broken-hearted girl No…no…
No broken-hearted girl
No broken-hearted girl
*Beyonce - Broken-hearted Girl*

Wednesday, October 14, 2009

::Love & Us::

Hai..morning everyone! Whassup? Hope everyone had a great day.... Sebenarnya baru je online ni dan bila bukak FB, Tagged and Friendster ak nmpak macam2 post yang berkaitan perasaan... Wow, macam bulan bercinta + putus cinta je this September....

Biasa la tu...setiap pertemuan pasti ada perpisahan kan..dan xada siapa yang bercinta untuk berpisah... Kepada kamu yang tengah putus cinta hadapila ia dengan tabah dan anggap je jodoh kamu dengan dia tak panjang... Biarla masing2 bawa diri dan kepada yang dah berpisah tapi still nak jadi kawan, go ahead..its good... lagi bagus kan..mna tau one day boleh sambung balik ke... Hope so....=)

Tapi bukan semua yang berpisah boleh jadi kawan kan... Ak tau memang susah sangat2....kita xboleh menipu perasaan kita... Lebih baik kamu jangan dekat dengan dia dan buatla sesuatu yang boleh menyibukkan hari kamu dan kamu xterfikir tentang dia...memang akan ambil masa yang panjang, tapi ni semua akn buat kamu kuat juga satu hari nanti kan.... Kalau perlu kamu buang la semua barang2 yang dia bagi kepada kamu..memang dengar macam membazir dan kejam, tapi jika ini dapat menenangkan perasaan kamu, apa salahnya....

Dan kepada sesiapa yang tengah jatuh cinta dan meminati seseornag itu, hope kamu ambil la masa kenal dia dulu...jangan terus main terjah je...nanti couple xsampai sebulan dah macam2 masalh...itu xkna la, ini xkna la.... Biar lambat, asalkan kamu puas hati...kalau kamu lambat dan dia dah cari orang lain waktu tu, just lepaskan je la..memang la sakit sekejap, but lebih baik dari merana lama kan.....anggap je dia bukan untuk kamu dan kamu minat la kat orang lain plak ea..huhu^^

Ak nak cakap banyak pun bukannya ak expert sangat dalm cinta mencinta ni....cukup la cinta diri ak sorang..hekhek~~...pastu kalau nak bercinta biar la kita bercinta antara suka sama suka..Jangan la sesekali cinta kerana simpati atau sebab lain....Dan bila bercinta jangan la plak ada rasa nak pasang banyak cawangan....kamu xakan mampu..percaya la....and bila ada sebarang masalh atau xpuas hati, just cakap je jangan pendam2..memang kita nampak remeh sesetengah benda tu, tapi kalau asyik di simpan, kita gak sakit hati, pastu mula la nanti sbab kecik pun leh gaduh besar.... Maaf banyak2 kalau ada yang terasa atau marah dengan kenyataan ak ni...but as human being...kita xsempurna....;)

Tuesday, October 13, 2009

-Why & All The Best-

Hai Everyone...hows your day..??? Must be great huh with the great friend(if you had one)....
Talk about friends, ak agak tak suka la dengan seorang kawan aku ni....Whats so funny to making laughing at others feeling??? I still dont get it and i really want the good explanation for it.... you have to realize that not always kau akan berada di atas dan bukan selamanya kau akan happy.... Kau akan merasa juga bercinta, di tinggalkan, di permainkan dan di curangi...And when it happen to you, i dont think u can even smile....
To my BFF...ada yang tengah amik exam, i wish all the best for u and kepada yang tengah nak bina badan sekarang, I wish all the best for u too and dont push it too hard... Slow2 la ea....And besides, everything have the first time kan....:)

Friday, October 9, 2009

Kerja & Negeri XXX

Hai everyone.... Hows ur day?.... Lama dah tak update blog ni(dkat nak seminggu gak)....ye la...dah keje skang ni len sket dari stdy dlu.... Keje ni asyk busy je(kaya xgak)...hehe^^
Sebenarnya aku baru balik dari meeting dari sebuah negeri di Malaysia ni.... xnak sbut nama negeri tu coz ak nak kutuk...haha(glak jahat....). Ak jarang sebenarnya datang kat negeri ni(kali terakhir 3 bulan lepas)... Ye la, xada urusan, wtpe nak p kan.... Pastu dah jarang p ofcourse la ak xtau jalan...masalah yang TERBESAR nye kat sini ada la pekan negeri ni kurang(ayat yg ssuai XADA!) papan tanda.... Dahla penat jalan jauh, pastu bila sampai kat pekan dia leh plak sesat....padahal pekan dia dengan tempat meeting ak bkannya jauh pun, ak rasa dalam 3 KM je.... Dah la kami(ada 2 orang lagi) sesat nak dekat sejam lebih semata2 nak cari tempat meeting je...Aduhhh..memang keluar la semua sumpah seranah dari mulut ak,... Pastu malamnya pas meeting ak p makan dengan kawan ak lagi 3 orang...masa nak balik kat tempat penginapan leh plak sesat g.... Fuhhhh..memang menguji kesabaran tul la pekan ni.... Yang kelakarnya tu, kawan ak yang naik kereta dengan ak orang umah dia orang negeri tu... Dia pun xtau jalan.... See...betape teruknya sistem jalan dan papan tanda kat pekan tu....
Pagi ni plak terus kene keje...penat semalam pun xhilang g...dan masa ak sampai kat office pagi tadi, sebak je rasa...Ye la, sebab ak dah nak brenti hujung bulan ni(kalau paling lambat pun awal bulan depan).... Ntah la...ak pun xtau apa yang ak pk sampai ak leh wat keputusan besar macam ni....Ak memang tak ada msalah dengan kerja sekarang, sama ada dengan kawan sekerja atau pihak pengurusan... SEmua pekerja dia dan pegawai dia baik2 dan ok je... Tapi tu la.....ak memang dah tekad nak berenti keje....
Keje mana pasni ak akan tengok keadaan dulu....Semuanya bergantung pada keadaan...ye la mana tau ak berubah hati plak pasni kan..... K la ye...nak p makan dulu...Salam...=*

Monday, October 5, 2009

:: Pesamaan Yang Kita Ada:: =))

Aduhhh.tension tol la lap top kena virus!!!!! Dah la xleh surfing internet, pastu bulan2 kena bayar gak....Rasa nak jual je lap top ni.... Tapiii...tu la...masalah utamanya lap top ak tu ada sentimental value.... Ye la, sepanjang ak study, laptop tu la ak guna dan duk usung sana sini....(sometimes kawan2 guna)...terutama "si Dia"... Even dia dah xda sekarang ni pun, everytime I look at the screen protector mesti teringat kat dia.... coz dia la yang pasangkan benda tu....But its ok...setiap pertemuan pasti ada perpisahan....

Talk bout my lap top, I have learn something from it.... iaitu Walau sekaya man pun kita there must be had an one thing that we cant afford to have it.... Not everything can valued by money huh... Coz setiap benda yang kita miliki mesti ada kenangan dia yang tersendiri, xkira la bersama orang tersayang atau kawan2...mesti kita akan simpansetiap pemberian diorang, dan xkira la bend tu murah atau mahalkan.... Pastu bila dah xjumpa lama, kita akan tengok balik benda tu ulang2 dan senyum sorang2(biasa buat ni)...hahahaha...=)) Even benda tu menyaktkan hati kita pun, kita akan simpan jugak walau pun di dlam kotak yang xakan kita bukak lagi....

Contohnya mcam ada sorang member ak ni(bkan ak, I swear!).... Ni kisah masa ak still study dulu..dia ada minat kat sorang aweks ni... Pastu one day dia ada belikan apple kat perempuan tu(xsilap aku la)... Yang kelakarnya, sticker price yang kat plastik buah tu dia leh simpan kat dalam dompet....hahahaha.....xtau la skang ni dia simpan ke x coz its been 9 month I've never seen him since habis LI dlu....but teh one thing im so sure is dia sampai sekarang xkapel lagi dengan gurlz tu....

So, from that ak dapat tau most of us sama je kan....salah satu nya menyimpan barang kenangan...walau benda tu just seringgit atau dua ringgit pun(sometimes tisu) its still priceless kat kita kalau benda tu full of kenangan.... KIta akan menyimpannnya seem like macam la benda tu satu2 nya ada kat dalam dunia ni....

Well, whatever pun it is, hargailah apa yang kita ada dan jangan terlalu mengejar apa yang ada dihadapan sehingga terlupa apa yang ada di sisi... Sekian kawan....

Saturday, October 3, 2009

Postman & My Friend...:'(

Hai everyone....dah masuk bulan Oktober!!!! Macam kejap je masa berlalu.... xbanyak kot nak tulis dalam ni....just nak share one thing about postman.... ada la one day in this week ni...ak p Rawang sbb nak p bank and makan...pastu masa ak lalu kat tepi2 bangunan ak ada trnampak abg postman ni... Ak tengok dia punye la berpeluh sampai terdetik dlam hati ak “Ishhhh...kuat nye abang ni kan...kalau ak tobat ak duk bteduh dlu kat mna2, pastu klau rsa mcam dh xpnas bru ak smbung kje ak...bkannya gaji bnyak pun nak pulun sgt wt kje kan...” Memang kesian la kat gk abg posmen tu...Ak bsyukur sangat2 ak xdapat keje macam tu....pastu, balik umah plak kakak ak suh ak pos kan barang dia....aduhaaiiiii..teringat ak kat abg posmen tadi.. ak pun macam malas je nak pos...ak pun tngalkan kat dalam bilik ak...nanti la bila2 ak rasa ak nak pos ak pos...sbab xsampai hati ak nak bagi keje banyak2 kat abg posmen tu.... hahaha....=))....

And masa ak duk dalam bilik sorang dengar mp3 malam tadi, ntah nape ak tibe je nak wat rajin nak kemas stor dalam bilik ak ni...ak pun just susun je barang2 dalmnya mengikut tempat(asal nampak kemas)...hihi^^... masa tengah kemas2 tu, ak terjumpa la ada banyak2 CD dalam satu kotak kecik.... aku pun simpan la dalam beg...pagi ni ak bukak kat office, ak jumpa banyak la gambar2 waktu study dulu....Aduhaiiii...rindunya la kat depa semua.... Apa la depa tengah wat la ni kan... Wateve pun depa wat la ni, i wish all the best for them.....
Betul2 rindu kat diorang... I think its bout 9 months ak tinggalkan zaman study, tapi aku still cant forget any pieces of that memory.... Bcoz of diorang la ak nampak hidup ini terlalu indah untuk di bazirkan dan di sia2 kan....

Friday, October 2, 2009

-Fikirkan la-

FiKiRkAnLaH...
Bila kita syg org tu Kita terima je apa yg org tu kata Tp bila kita kata dia? Hati kata takpe manusia tak perfect....
Bila kita syg org tu Kita tnggu dia lame pn x pe Tp bila dia tnggu kita???dia mrh2 Hati kata ala, adatlah ada yang mnnunggu n dtnggu....
Bila kita syg org tu Kita x tdo pn x pe lyn dia yg ngah bosan, Tp bila kita bosan¿ Ada dia layan kita? HAti kata x pe dia busy kot.....
Bila kita syg org tu Kita gdh ngan dia, kita diam je Tp dia heboh 1 dunia HAti kata x pe, dia tension tu.....,
Bila kita syg org tu Kita kol nak ckp ngan dia Tp dia pulak xjawab fon¿ Bila jd cm2, x pe HAti kata, x pe k buat cam ne dh nasib...
Bila kita syg org tu Kita bercerita dgn dia,ibarat crita ngan tunggul lg baik Tp bila dia bercerita ngan kita Kita dgr, sepatah2 kite ingt HAti kata x pe syg la katakn...
Bila kita syg org tu Kita sanggup bg dia rest bila dia letih, Tp bila kita letih, dia srh jugak kita lyn dia bila dia bosan Adil ker? HAti kata, ala bukan selalu pun..
Bila kita syg org tu Kita jadi cam org gila bila dengar dia sakit, Tp bila kita sakit, Dia siap kuar ngan kwn2 dia meraikan hari kesakitan kita, HAti kata, ala x pe, x kn dia nak berkepit ngan kita 24 jam....
Bila kita syg org tu Kita x prnh pntingkan diri sndri Tp dia hpokrit thp ngaban HAti kata x pe, dia mmg cm2 kene lah trima..
Bila kita syg org tu Kita syg nk tngglkn dia slama2nya Tp dia x tahu kita berdpn dgn maut, Wlpn kita skt,dia kata kat kita,sakit bese2 jer, jgn nk mngarut HAti kata, cmnelah dia bila kita x de, msti dia hepi..
Bila kita syg org tu Kita x snggp tngk dia derita Tp dia x prnh hargai diri kita, HAti kata, tau x btapa kita syg kan dia????
Bila kita syg org tu Kita snggup tngglkn dia selama2nya untk dia bhgia Tp adakah dia tahu pngrbanan yg kita lakukan itu???... fikir2kan....
Ayat ni memang la mcam xpower dan berbunga sangat,...tapi ada betul nya jugak kan.... So, untuk kawan ak yang tengah kecewa dalam bercinta skang...fikir2 kan la.... Mungkin jodoh hang xda dgan dia dan mesti ada lagi orang yang sesuai dengan hg...Kesimpulannya suka la orang yang suka pada kita dan jangan la menyalahkan sesiapa jika perkara yang kita harapkan tidak menjadi.... Salam=))