pEnGikOt

Tuesday, December 29, 2009

SAJE JE

Salam. Just nak tulis,ak bahagia dan kebahagiaan itu hak milik setiap insan.


PEACE!

Saturday, December 26, 2009

-Aku Lagi-

Salam semua apa habar? Harap korang sihat dan berbahagia bersama insan tersayang! I had a lot thing want to wrote about in this post but unfortunately i cant write down all of that coz demi menjaga hati semua pihak. Alhamdulillah untill now ak still boleh hidup atas rezeki kurniaan Allah SWT.

Macam2 dah aku lalui sepanjang ak dduk di tempat orang ni. Pahit manis semuanya ak telan dan ak ambil ia sebagai satu pengalaman yang paling beharga. Biasala kan mana ada orang lahir2 je terus boleh berjalan, mestila slow2 dulu. Macam ni la ak kat sini. Ak still masih belajar dan menyesuaikan diri kat sini. Angin KL+ Selangor masih kuat dalam diri ak lagi.Dan as usual, bila da duk jauh dengan famili, rindu mesti ada kan. Pastu mula la pk macam2 alsan nak balik. hahaha.... But, watve pun ak akan balik jugak, just not now. And once again kredit to Zaid coz xjemu menyuruh ak update blog ni. Bukan ak malas atau tak nak, masalahnya dalam sehari ak ada kat umah 8 jam je, yang lebihnya ak duk luar untuk bekerja dan pelbagai lagi urusan. Kalau surfing internet pun memang xsempat nak update blog coz kejap2 je ak surfing.

Dan sempena masa yang masih ada untuk ak menulis dan mengupdate blog ni, ak nak cerita sikit satu masalah yang rasanya banyak jugak di antara kita pernah mengalaminya. Tajuk ceritanya "TANDAS AWAM". Ak bernasib baik sebab tandas awam yang berdekatan dengan workplace ak sangat la bersih dan di jaga dengan baik skali! Kredit to bangla cuci toilet tu...yeyyyy!!!! Yang masalahnya, adalah tandas kat situ ada 5 bilik dan 2 mangkuk comel. Biasala kan bila dah ramai nak guna pada waktu yang hampir sama, maka tandas itu akan penuh dan terpaksa beratur untuk menggunakannya. Dah kata beratur maka siapa sampai dulu dengan AUTOMATIKNYA dia la yang patut masuk@ guna dulu. Tetapi ini tidak terjadi ye tuan2 dan puan2.... Yang datang lambat pulak terpaksa nak menunggu lama sebab si sesetengah makhluk tuhan ni xfaham peraturan ini! Eyyy!!! ak memang panas! Da la ak trpaksa mengepit sebab tahan kencing pastu yang ada sesetengah badigol + magkuk tandas ni leh je guna dulu bila ada orang keluar! Nak je ak celup kepala dia dalam mangkuk tandas tu! Haramjadah betul! Ok habis cerita tu!

Part 2 plak!~~ pada sesiapa yang "KERAP" menggunakan tandas awam dan terbaca blog ak ni, di sini ak ingin MENGINGATKAN + MENEGASKAN bahawa selepas anda menggunakan dan selesai dngan segala urusan anda di dalam jamban harap anda dapat 'mem' FLUSH kannya ye! Xada siapa nak tengok apa yang ada dalam isi perut anda itu!

Ahaa..ya! Ak ada jumpa kwan kolej dulu kat sni. Dia keje kat stesen minyak je coz ntah nape dia xnak cari keje lain. Ak pun quiet often lepak kat tempat dia pas habis balik keje atau malam2 bila xde keje. Ye la dah keje dengan orang ni macam2 ragam la jumpa kan. Kebetulan ada one day ak lepak dengan dia, ada la satu kereta agak mewah masuk ke laluan NGV. Owhhh...pakai NGV rupanya....kereta mahal, tapi pakai NGV kata hati kecil ak! Pastu yang kwan ak ni pun memulakan la tugasnya sebgai pump attendant. Ak tengok orang dalam kereta tu duduk je kat dalam tu, xde langsung nak turun bukak bumper kereta dia ke(nak isi NGV melalui saluran di bawah bumper depan) atau senyum ke. Ak pun agak terasa la kan, macam best sangat ko bwak kereta mewah sampai xnak turun atau paling tidak pun senyum la sikit. Ciss...macam best sangat kan!

Owhhh..ya forgot! One thing lagi! From now, FYI im not longer pakai pembersih muka lagi! Haaa..tadaaaaa!!!! Terkejut x?? hehehe^^... Now ak just pakai krim muka homemade from my father (thanks Mr. Zainal!). Bukan apa, di sebalik dapat menjimatkan duit, ak juga dapat mejimatkan masa.... Ye la, da habis mandi terus keluar bilik air, xpayah nak cuci muka lagi. Air pun dapat jimat kan.... Waahhh...bijak nya ak. tahun depan leh ak jadik Gabenor BNM kan... suke suke!!!!

K la ye bapak2 ibu2...setakat ni je la blog ak ea. Ada masa ak update lagi sebab ni pun lenguh jari nak taip. Peace!

Monday, December 14, 2009

- Ini Aku!-

Salam semua... Aduhaiii...da lama xupdate blog ni...leh wat umah hantu da tmpat ni.... Biasa la kan da sibuk dengan kerja di "tempat baru"....

Alhamdulillah so far tempat baru ni agak ok dan praise unto God dats everything is going well. But yang 'xok' sangat ialah staff dia.... Diorang macam mna ntah nak terangkan,and kalau ada perfect words nak describe diorang, the words is "GILA". Not everyone la, but setengah daripadanya! OMG! mna la ak xsbut gler sbb ada one of staff kat sni suka sangat melayan perasaan sendiri and suka membenci orang tanpa sebab. Ak pun xtau apa masalah dia kan sbb ak baru masuk 1 hari pastu ak amik cuti sebab EXIDENT and bila ak masuk balik kerja selepas 4 harinya dia leh tuduh ak tipu cuti! Da la sakit exident xbaik lgi, pastu masuk keje kena tuduh tipu cuti plak! Ak pun xtau apa masalah dia dengan ak! Maybe dia jelez kot sebab ak baru masuk keje 1 hari da dapat cuti 4 hari! Helloooo!!!! Ak punya cuti tahunan ada lagi 8 hari tau! Sukati ak la nak amik cuti brpe lama pun!


Wateve la. Kang makin dilayan makin pening ak. BTW duk kat sni syok gak sebab ramai orang dia yang comel+baik.... sejuk mata memandang kan.... And yang xbest nya jalan dia la sebab banyak sesak dan orang dia plak bawak macam ni litar sepang. And dont worry guys! Ak totally had fun here and biasala kan, mana2 tempat kerja mesti ada masalah, and i take it as a challenge to me to improve myself and learning! And much thanks to Zaid coz xjemu call ak and tanya perkembangan ak di sini! Nah kredit sikit utk hg! hehehe....


Rumah ak pun ok and just nak tnggu lagi few days nak masuk peti ais+ washing machine! Sounds great huh?! hehehe...sape2 nak pindah masuk umah ak? Offered ni offered ni! huhu^^
Dan yang paling best skali WiFi disini is almost everywhere! Ni ak update blog ak guna WiFi la...laju kot! Ni yang suka ni, da la free,pastu laju plak! And biasala kan benda free, kadang dia 'ter' disconnect sendiri.


Ok la korang, not much time la snce keje sini, asyik ada je aktiviti. Ye la da duk bermasyarakat(bermasyarakat la sangat!). Sampai sini je l;a blog ak ea, ada masa ak update lagi and thanks to everyone yang slalu support and kisah pasal ak! mmuah mmuah!!!!!!

Friday, November 27, 2009

.:Secebis Buah Fikiran:.

Salam Aidiladha semua...Harap you all semua sihat dan bahagia bersama keluarga dan sahabat handai yang tersayang. Bersyukur kepada Allah yang menciptakan segala apa yang ada dia atas muka bumi ini kerana dengan izin-Nya kita masih lagi bernafas dan menghirup udara segar di malam raya ini....

Dengan semua yang kita ada dan punya jangan la kita lupa pada yang kurang bernasib baik ye.... KORBAN.... Apa yang da kita korbankan demi AGAMA& NEGARA kita? Jangan persoalkan apa yang da kita terima atau tidak terima, tapi tanya la apa yang kita da beri?.... Jika kita mampu 'mengorbankan' ratusan/ribuan ringgit untuk pakaian, aksesori dan dan kebendaan yang lain, mana pula bahagian korban untuk agama?

Kanak2 dan orang miskin tetap ada sedangkan kebanyakan dari kita yang "terlebih" rezeki sibuk bermewah dengan segala macam nikmat dunia....Blackberry phone (RM 1200), Sunglasses Rayban (RM 700)Levis Jeans(RM 200), Giordano T-Shirt(RM 89.90), Mercedes c200 (300,000). Apakah dengan semua jenis kekayaan dan harta ini menjadi penyelamat kita di akhirat atau alam barzakh nanti? Adakah ia akan menjadi titik pengukur amal kita apabla kita mengadap Tuhan nanti? YA! Jika ia dibawa ke jalan yang betul....InsyaAllah....

Apa pun apa yang kita lakukan hari ini menentukan siapa kita di masa hadapan.... Si Tukang tulis ini bukan nak berkutbah, cuma muhasabah diri dan ini adalah secebis buah fikiran dari insan yang serba kekurangan ini a.k.a Bukhari Zainal. Fikir2 kan la dan selamat beramal..... Sekian.....



p/s: smart giler ah tengok Mercedes Brabus jiran ak td! Yuhhhhuuuuu!!!!!

Thursday, November 26, 2009

-Tentang Perasaan-

Salam semua…wahhh..da berhabuk ak pnya blog ni…. Alamak, macam ni la kan kerja…mana ada masa nak update blog sebab aku minggu ni memang busy banyak(bukan perasan sibuk)….. So far everything is ok Cuma hati dan perasaan je xok lagi sebab ye la…. Apa yang da aku usahakan selama ini telah berakhir….memang sedih tapi nak buat macam mana kan,dah ini takdir tuhan….Apa2 pun aku bersyukur kerana semuanya berakhir dengan baik dan cepat……

Perasaan ni?? Entah….macam2 ada dalam hati ni….
*gembira*
*sedih*
*Terkilan*
*Keciwa*
*Seronok*
*Bimbang*

Rasanya banyak yang ak perlu lepaskan untuk ke tempat baru nanti…. Maaf,ak hanya insan biasa xdapat nak puaskan hati smua pihak dan andai ada pihak yang terluka akibat tindakan ak ni dalam blog ni aku memohon sejuta kemaafan! Tak usah lagi kita persoalkan keterlanjuran di masa yang silam, kita insan biasa memang biasa melakukan kesilapan…. Sebab itu kita perlu belajar dari kesilapan kita kerana ia akan membuat kita lebih berani dan matang di masa hadapan…. Jangan kerana kita xdapat apa yang kita mahu kita memberontak, ada hikmahnya setiap yang berlaku itu…..

BFF ak yang sedih(boleh caya ke?) aku harap korang jangan la sedih lebih2…ak pergi atas tanggungjawab ak sebagai anak dan ak rasa dengan pemergian ak ni akan buat lebih banyak pihak suka dan berpuas hati….

Kepada kawan2 yang sama kolej dengan ak, di sini dengan jujurnya ak beritahu bahawa TIDAK ADA SATU HARI pun yang aku xingat kat korang! SUMPAH weh! Semuanya bagi ak adalah satu kenangan yang manis dan beharga…. Setiap pagi ak bangun ak HARAP sangat yang ak masih kat Perlis and korang semua ada…. Tapi biasalah kan….kenyataan memang pahit dan benda yang paling jauhkan adalah masa silam…..

Kepada kawan2 kerja pulak,walaupun korang xramai,tapi ak tetap nak mintak maaf gak….Zon Tengah adalah yang paling ROCK sekali!!!! Ak bukan xnak sambung kerja dengan zon ni lagi,tapi ak da tawar hati…. Korang memang the best but like I said, ak hanya insan biasa dan xdapat nak puaskan hati semua pihak….lagipun aku hanya nak amik angin baru. Apa salahnya cuba kat tempat orang pulak kan….


K la..sampai sini la blog ak kali ni sebab ak tengah sibuk jugak ni nak tolong mak kat dapur dan mengemas rumah(org gaji da balik Indon!)….. Kepada yang tahu aku ke mana biarla korang je yang tahu, ak xharap ada orang lain tahu sebab xada sebab diorang nak tahu…… ~SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA! ~

Thursday, November 19, 2009

~Bebas Pada Kamu~

Salam.... Selamat hari Khamis semua.... hope you all sihat sejahtera dan bahagia bersama insan tercinta(skemanya ayat!).... Pagi ni nampaknya mendung dan nampak awan tengah sarat membawa takungan air dan rasanya lagi beberapa mnit ia akan memuntahkan segala isi kandungan dia dan membasahi bumi tercinta ini(aku ke ni?!)....



Ok STOP!



Ok,sebelum ak merapu+mengata lebih panjang ak nak bagitau bahwa ini bukan la teks ucapan kutbah Jumaat esok atau slah satu propanganda ak untuk ganti PM, ini adala pandangan ak semata2..... Bukan mahu berkutbah, cuma mahu membetulkan diri jua.....Nak dengar kutbah leh p semayang Jumaat esok dan yang pempuan leh suh pakwe/suami/ayah rekod kutbah pak imam kat masjid yang terdekat ea kalau nak dengar kutbah jugak.

Sekarang kita masuk topik utama kita pulak ea.... BEBAS! apa yang anda faham maksud bebas? Berdasarkan apa yang ak faham dan ak buat selama ak hidup 21 tahun(tua ke?!), bebas ialah aku bebas untuk melakukan apa sahaja pada diri ak dan sekeliling selagi ia tidak menyusahkan orang lain dan mlanggar sebarang etika ak sebagai umat islam.... Itu yang ak faham tetapi agak MALANGNYA bebas ini telah disalah tafsir oleh sesetengah anak remaja kita sekarang ini.

Malam tadi ak tengok la rancangan 360 kat Tv3... Entah apa tajuknya xingat sebab masa ak tengok tu ak tengah main sms skali.... Pastu ak nak tukar channel lain, tapi dah mak ak nak tengok ak pun layan je la.... Dipendekkan cerita...habis.... Uikkk?? Apa ko ni Buk??? mukadimah pun xada cerita da habis??!!! NI leh wat gado ni!!!



Laaa...Rileks rileks..meh kita minum2 dulu....lalala^^... Ok la, jangan nak mrapu la Buk! Sambung balik cerita,crew 360 tu pun interview la budak2 yang tengah melepak kat shopping complex tu(area KL)... Pastu dia tanya la tengah wat apa kat mall petang2 gini... Dia pun kata la tengah melepak sebab nak ilangkan tension baru pas amik paper SPM.... La,bdak skola lagi dorang ni(ati kcil ak berkata)..... Dipendekkan cerita(kali ni xabis,ak janji!) bdak2 tu pun kata la dorang nak bebas dan yang di maksudkan dengan bebas dorang adalah boleh kuar malam, lepak dengan kawan2 24 jam, bebas wat apa sahaja, cuba bnda yang baru(wlupun slah), nak ikut kepala sendiri tanpa mak ayah msok cmpor.... Pastu siap ada salah seorang dari budak skola tu cakap "Mak ayah sekarang ni kena paham anak2 muda macam diorang, jgan la asyik nak kongkong, xkan la nak terperap dalam umah 24 jam, xkan nak kuar sikit xboleh, kami bukan bdak kcik lagi yang xreti jaga diri sendiri".... Lorrr..macam tu plok dah?....



Apa maksud dorang nak bebas sebenarnya? nak buat apa sahaja dengan alasan dorang muda remaja????? apa la singkat sangat pikiran dorang ni! Fikir pasal diri sendiri je.... Bagi ak boleh je kalau diorang ni nak bebas, kalau ada apa2 masalah jangan nak panggil mak ayah tolong,,, Suh la kawan2 ko yang slau ko lepak tu tlong....makan pakai jgan nak mintak duit mak ayah, mntak kat kwan2.... korang bukan bdak kecik? mmang ko bkan bdak kcik, tapi kalau kes rogol, rempit, mati bergadoh, mnum arak, seks bebas....siapa yang buat?! ada budak kcik dalam kes semua tu(mmang ada,sbgai mangsa) kebanyakannya budak skola macam korang la! Sebab tu makbapak korang kena jaga korang macam budak kecik spaya da besar jadi 'orang' bukan 'sampah'!



Pastu si crew 360 ni pun pergi la ke salah sebuah rumah perlindungan remaja2 yg bermasalah, dan interview plak salah seorang penghuninya..... budak pempuan(umur xingat).... Terlanjur dengan teman lelaki(jantan haprak!).... Pastu da 'ter'mengandung, dia pun dihantar ke rumah kebajikan tu..... dia pun cerita la segala yang berlaku dari awal hingga akhir(malas nak tlis dlam ni, pnjang sgat)..... keseluruhan story bdak pmpuan tu tadi memang ak rasa kesian jugak la + sedih(serius dow!)..... ye la, mak bapak penat besarkan ko, tup tup da besar jadi macam tu.... Yang mak ak tengah tengok pun bergenang air mata dia(mak ak ratu air mata kalau korang nak tau)..... Jangan la ada keturunan ak jadi macam tu kan...dan keturunan korang jugak.....

So kesimpulannya adala jadi la anak muda yang menyumbang kpada negara...jangan tanya apa yang da negara sumbang kepada kamu, tapi tanya la apa yang da kamu sumbang kepada negara, agama & bangsa..... And kepada anak2 remaja luar sana yang masih lagi mencari erti kehidupan bebas yang sebenar mari kita tanya dulu beberapa soalan sebelum korang boleh keluar bebas. Ini soalan dia:
1) Selepas habis skola korang nak masuk U mana?
2) Apa cita2 korang?
3) Apa perasaan makbapak korang kalau dia tengok korang buat apa di luar sekarang?
4) Kat akhirat nanti korang leh ke tolong mak ayah korang?
5) Bila da kerja nanti leh ke korang bagi mak ayah korang senang?
6) Bila da tua nanti apa benda yang korang nak bangga kat anak cucu korang?
7) KOMPOM ke korang idop sampai tua?

Ok la, itu je soalan yang ak terfikir sekarang..... Baikla kwan2 ku sekalian, da penat menulis ni sampai kerja ak pun masih ada banyak menunggu kat belakang ni, nanti kita berblog lagi ea.... Sekian



p/s: Macam lapar, apa mak ak masak hari ni ea? nyam nyammmm.....

Tuesday, November 17, 2009

.: Ikatan Pertunangan Dan Bebel Aku:.

Salam Semua... Wahhh...dah masuk pertengahan bulan NOVEMBER kot kita.... Cepat betul masa berlalu(atau ak yang lambat).... Kitty Maybe this entry agak boring kot sebab ak akan cerita pasal majlis pertunangan kawan ak yang xberapa nak kwan ni..... Alahaiii..baca je la.....



1st sekali ak nak ucap SELAMAT BERTUNANG (pic sponsored by Saree). Kawan ak yang bernama SUHAILA BINTI ABDUL KARIM(btul kot ejaan ni).....Alhamdulillah...dah berjaya jugak dia bertunang dan da up satu level! Apa2 pun i wish all the best for you Su! Dan di sini(bayangkan ak dpan ko su) ak menyusun sepuluh jari memohon seribu kemaafan kerana tidak dapat menghadiri majlis pertunangan mu itu.....sobbb sobbbb...T_T


Dalam belek2 pic gambar Su btunang ni(dapat tgok kat blog dan mukabuku kwan2 yg p sbb ak xp! T_T)...ak pun terfikir lepas ni giliran siapa ya? Act ak bukan xnak pergi atau nak boikot(jauh skali) majlis pertunangan dia yang meriah ni(dgar dr kwan ia meriah)... Masalahnya ak kerja dan pemandu ak yang xbergaji a.k.a Fad xamik ak kat umah....Da la ujan masa tu,xkan la ak nak redah naik moto...xglamer ar p umah orang bertunang basah2(bju dan seluar ak mahal,xssuai untuk naik moto)...lalala^^ Mesti ko tengah bahagia kan Su dan sampai sekarang ak xp lagi jumpa ko sbb ye la dengan kerja yang makin bertambah(bajet busy la) serta kawan2 yang akan di tinggalkan(nak p menjalang dlu sblum pergi).... So ak kena la utamakan apa yang patut di dahulukan(ko pun penting Su,cuma kurang)......




Pastu once again ak pun tengok la emel kakak ak(xyah mntak izin mmang dia bg da) untuk tengok2 apa yang menarik selama sepeninggalan ak yang bajet sibuk ni.... Wowww..banyak emel dari kwan2 dia...heheh.... ak pun bukak la mana yang ak rasa agak menarik dn FYI for those emel yang agak private ak xbukak(jjurnya ak!)

Pastu tengah bukak punya bukak punya baca tiba2 ak ada ternampak emel dia yang tajuk "bahana berkahwin dengan rappers!"... Menarik tajuk dia! ak pun bukak la dan rupa2 nya just ada satu pic je! Cisss..tajuk gempak ingatkan berita dia gempak la jugak, rpa2 nya ada satu pic je..... Hampeh+ ngarot!,... tapi itu la dia kan, manusia ni suka menilai dari luaran dlu(korang pun sama gak!)..... Pastu ak pun bukak la apa yang best sgat pic itu smpai tajuk dia gempak kan.... Tadaaaa!!!!!(tgok pic kat bwah) Walllaweeehhhh!!!! malas ak nak merapu da sbb kat atas ni pun ak da bnyak merapu(sedar pon), so korang tengok la sendiri and nilai sendiri ea... Hehehe....




p/s: Su, xyah la rock sgat ea nnti kad kawin ko, xrela mak nyah nak p kalau ini ropenye kad kawin ko.....huhu^^






p/s 2: sapa2 yang xnampak bagaimana rupanya kad kawin yang ak upload ni hangpa leh save dalam PC/ lappy masing2 dan zoom la mana yang patot ea...Peace!

Saturday, November 14, 2009

-Trend Terbaru Di Japan- euwwww~~

Hepi pagi semua.... hari ni hari Sabtu and as usual masuk opis(kawan ak brtunang, xdapat p) > cek emel > makan biskut > pasang mp3 > wat kerja sampai bengang(tension is paaiiinnnnnn!!!!).....

Pastu masa tengah tengok2 emel kakak ak(dengan kebenaran k), ak ada terjumpa la banyak emel yang agak menarik untuk di muatkan di dalam blog ak...tapi ak upload dulu la mana yang rasa cambest! Nak trend nye pasal sanggup dorang wat camni..ak xtau la apa depa buh kat kepala depa(pnerangan ada, tapi malas nak bca sbab dalam bahasa Jopun)...



Mesti semua tertanya kan apa yang depa wat kat atas ni...nak kata masuk air xmungkin sebab selalu orang masuk air kat bhagian pergelangan tangan(saket woo!!!)....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






Ni la dia akibat pegaruh cerita HELL BOY!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.









Punya nak hbaq btapa kurgnya ayq dalam badan dia!(ak leh tlong tmbahkan..tetttttt)

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.













hasil selepas di masukkan air..
Ni kalau sesat kat padang pasir KOMPOM leh idop seminggu!














Bapak hellboy dengan anaknya! GO To HEll la you!

















Friday, November 13, 2009

Aduhaiiii~~

Salam semua...hari ni Hari Jumaat so sebelum ak pergi ke masjid untuk bersolat Jumaat(ak ke ni?) saja je nak menulis blog ni kan.... ak HERAN bin PELIK betulla orang tua kat kawasan ak(mgkin sama di kwasan anda) ni.... Bukan la nak kutuk org tua skarang tootttt...tettttt ke apa kan... Masalahnya ak selalu dgar orang2 tua cakap(sbb kwan ak bnyak org tua) yang budak zaman sekarang dengan budak zaman dulu lain...budak zaman skarang KURANG DI AJAR sket berbanding zaman mereka(zaman P.Ramlee kot).... Ak bkanla nak SETUJU atau TIDAK SETUJU dengan kata2 mereka itu sebab ye la kang di lawan kata mereka kita di kata KURANG SOPAN....so ak pun senyap je la...org2 tua tu kata yang budak2 zaman skarang xhormat org tua langsung...bila terserempak jangan kata nak tegur, senyum jauh skali la.... pastu kalau di tegur bila mereka ada buat silap, dorang lawan balik....

Ok itu kata mereka orang2 tua itu, tapi apa kata kita orang2 muda(muda ke)/ bdak2 muda.... Sori beb! Ak xwat survey lagi...huhu T.T...... tapi bedasarkan apa yang dah aku alami sendiri bila berhadapan dgan org2 tua 'zaman sekarang' ni.... aku rasa xboleh la nak salahkan orang muda 100%(macm lagu dangdut)..... sbab kes nye baru je berlaku 10 mnit yg lepas(rsa macm ayat CSI)... ak ada la singgah di sebuah masjid ni slepas ak menapau(bgkus) nasi... saja nak tumpang jamban... Pastu masa ak tgah bejalan ke jamban yang berdekatan, ak ada la terserempak dengan seorang orang tua ni(siak msjid kot)... ak pun dengan muka ceria terus bagi salam and senyum(wlaupun tgah lapar).... Pastu yang ak terkilan(menetes ayer mata kamek) si P.cik sengal bin poyo tu leh dia wat bodo siap bagi jelingan komunis lagi kat aku... ak pun heran la...pehal p.cik ni kan..... Isskkk..ak kata lantak la...ko bukan bapak ak, pastu ak trus p jamban(dgan hati yg bengkak).....

Pastu ak terpk balik certa yg slalu orang2 tua cakap kan... ak rasa one day dorang patut tukar topik la dengan tajuk ''ÖRANG2 TUA ZAMAN SEKARANG''....



Fikir2 kan la...Majulah Sukan Untuk Negara....

Wednesday, November 11, 2009

.:Kecantikan Seorang Lelaki Dan Kegagahan Seorang Wanita:.

Hari ni ak bukan nak cter psal mekap2 atau fesyen terkini...tapi lebih kepada Islamik skit....Bkan nak tnjuk baik atau apa, tapi sekadar renungan bersama sebab ak pun bukannya dapat jadi semua yang ak tulis kat bawah ni.... walaupun kita ni bukan orang baik, sekurang2 nya kita boleh cuba jadi yang terbaik dalam kehidupan seharian kan..... Selamat Beramal....


Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murnirohani. Lelaki yang cantik adalah:-
1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.
5) Lelaki yang baik sangka.
6) Lelaki yang tak pernah putus asa.Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan YangAda pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki...
Dan dimana Kegagahan Wanita???Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi padakekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang adapada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan

Saturday, November 7, 2009

-Kita Dari Aku-

video

Sempena kita dah nak berpisah ni, video ni la ak wat kat opis masa xda keja.... Harap ko suka....=))

Friday, November 6, 2009

-Adakah Dia-

Hai everyone.... Tadi ak ada bukak satu journal ni dalam salah satu laman sosial yang ak ada... Saja je bukak sebab dia punya tajuk agak ber'sastera' sikit.... Rupanya dia ada banyak tulis journal kat page dia, cuma ak je yang xperasan.... Aku pun baca la segala journal yang dia dah ulis sebelum2 ni.... dari situ ak dapat la tahu bahawa dia tengah FALL IN LOVE with someone! Its ok la kan coz ak tumpang bahagia skali kalau dia bahgia... Touching beb journal dia!~~ Baiknya la dia, Setia nya la dia..tapi ak nampak dari apa yang ak baca macam dia ni je duk terhegeh2 kat kapel dia.... Ye la, dah dia yang duk call kapel dia, belikan itu ini.... Yang ak xtahan tu ada ayat dia "Harap2 la dapat benda tu sebelum bulan 12 ni, xsabar nak bagi dia dan tengok dia hepi".... benda tu adalah camera yang latest ni...xingat model apa, tapi dalam 1500++ gak la! WTF! Baru sebulan lebih kapel dah mintak macam2! Bukan la ak nak jelez atau dengki ke apa...masalahnya dia ni apa la "BIJAK" sangat p turut segala apa yang kapel dia nak/! Ak rasa dah terang2 kapel dia nak harta benda je atau dikenali juga sebagai MATERIALISTIK + CINTA PLASTIK! Memang xslah kita nak materialistik sebab ye la, sapa nak hidup susah kan, tapi biarla cinta yang kita bagi tu bukan atas dasar harta benda semata2!

Pastu untuk memastikan apa yang aku rasa ni bukan REKAAN semata2(macam paparazzi plak!), ak pun tanya la tuan badan sendiri! Dan MEMANG SAH! yang kapel dia tu adalah segala apa yang aku sebut kat ats ni tadi! Apa la nasib ko kan,... Ak dah nasihat dia secara berkias coz kalau ak cakap direct dia kata aku ni mulut jahat, tapi masalahnya dia pun dah "DIBUTAKAN OLEH CINTA".... Aduhaiiii....xpe la..ak harap one day ko akan realize yang dia xsayang ko seperti ko sayang kat dia.... Sampai kan nak call pun kena mintak izin dulu! takut dia sibuk katanya.... WEH! Pejabat Kerajaan yang SENTIASA PENUH tu pun tutup kul 5 tau! Apa kejadahnya ko nak busy 24-7! Kalau busy memanjang jadi jutawan xpe la gak!


Kenapa la wujud manusia macam ni dalam dunia....kesian kat kawan ak ni...Ye la, dia kerja pun bukannya hebat sangat, pastu demi insan tecinta(yang xcinta kat dia), dia terpaksa bekorban.... Dah la dia duk SIN, pastu tiap2 bulan dia sanggup amik cuti semata2 nak jumpa 'cinta' dia tu kat KL.... Apa2 pun ak doakan yang terbaik untuk ko....

Monday, November 2, 2009

.:Opening NOVEMBER:.

Salam semua!!!! Hai, kita dah masuk bulan NOV kan?! Maknanya kita dah dekat dengan bulan DEC and nearly to end of this year! OMG! Xready lagi la nak masuk tahun baru coz banyak benda nak buat lagi dan sudahkan tahun ni....


But i know...masa xakan tunggu kita dan biasala kan benda yang paling jauh adalah masa silam....huhu~~ Its been a year ak dah habis study and aku rasa macam baru bulan lepas je ak Graduate!(sedih ni T.T)... But watever pun dengar kata ramai kawan ak dah dapat keje and ada yang dah sambung belajar.... I wish all the best korang! Really miss so much kat korangs!

Ak ingat lagi mula2 masuk hostel...ada 10 orang dan ak dgan Zaid sbuk mengumpat dan mengata housemate kami yang baru(macam la ak ni org lama)... Ye la dah kata kami yang student pertama masuk kat bangunan baru tu, so memang xda senior la. Sori korang... Bila dah lama sikit baru la serasi coz ak ni bkannya jenis suka tegur dan bercakap dengan orang yang ak xknal(poyo kan ak ni)...hehehe^^ Dorang semua ok je and satu kepala plak! Hahaha...korang memang ROCKS la!


Tapi semua tu kini jadi kenangan...Aduhaiii...sedihnya la...dan biasala kan..pengalaman mengajar kita.... ye la kerana pengalaman ak dengan kawan2 ak, ada something yang ak belajar dari semua tu...

Sesekali jadi la kawan yang
mendengar dari yang hanya
bercerita,
Ambillah masa untuk
memahami hati dan perasaan
kawan,
kerana dia juga seorang
manusia,
dia juga ada rasa takut,
ada rasa....bimbang,
sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan
dia juga perlukan kawan
sebagai kekuatan.
Jadilah kita kawannya itu.
Kita selalu melihat dia
ketawa,
tetapi mungkin sebenarnya
dia tidak setabah yang kita
sangka.
Di sebalik senyumannya itu,
mungkin banyak cerita sedih
yang ingin di luahkan,
di sebalik ketenangannya,
mungkin tersimpan seribu
kekalutan.
Kita tidak tahu....tetapi
jika kita cuba jadi
sahabat seperti dia,
mungkin kita akan akan tahu.....

Friday, October 30, 2009

.:Truth Hurts, Lie Worst:.

Hidup ini kita susah nak duga....kadang2 kita rasa dekat sangat dengan seseorang itu, tapi kita sebenarnya jauh,.. Walaupun kita dapat capai tangan dia,tapi belum tentu hati dia kita dapat selami,..
Mungkin kadang2 kita dapat tengok dia ketawa, tapi kita tidak tahu apakah makna di sebalik senyumannya,... Bila dia menangis, kita ingat kehadiran kita dapat memujuknya, walhal kehadiran kita langsung tidak disenangi...
Rencah dunia, kita tak akan tahu siapa KAWAN dan siapa LAWAN sehinggalah sampai suatu masa kita jatuh,... Adakah Tangan Itu Yang Akan Menghulurkan Bantuan atau Kita Akan Di Tinggalkan....

Tuesday, October 27, 2009

::n_n::

Hai everyone....nampaknya kita dah di penghujung bulan 10 kan...cepat betul masa berlalu...Banyak pahit manis yang kita dah lalui sepanjang tahun ni.... Azam yang kita buat untuk tahun ni pun ada gak yang xtercapai lagi kan,,, Kalau ada yang dah tercapai Alhamdulillah...for those yang belum cepat2 la make it happen yaa....=)


Hidup ini terlalau singkat untuk di bazirkan...and yes I do regret for what I have done before this, but well....semua orang pernah buat salah and benda bodoh kan...nama pun “örang muda, darah panas”..hehe;p But for me kalau iye pun nak wat benda bodoh, pliz la jangan menyusahkan orang lain....


Memang dalam hidup ini kita tak akan dapat semua yang kita mahu atau nak,..Yaa, u can said money is everything, I admit it and money talk.... But boleh ke duit tu beli love, perasaan, jiwa? Xboleh kan.... memang orang akan suka kita, sanjung kita kalau kita kaya, but semua tu real ke? No.... kalau dalam 100 orang tu nak cari sorang pun payah....
Kebanyakan remaja/orang muda sekarang ni suka habiskan masa dengan bercinta...Xsalah nak bercinta, sekurang2 nya ada gak pemberi semangat, penggalak kita selain dari family and kawan2 kita sendiri.... Tapi seimbangkan la dengan study/ kerja... Ni x, kalau bercinta sibuk nak berkepit 24 jam dan dating sana sini, pastu study/ and kerja tunggang terbalik.... Pk la pasal future sama and jangan berfikiran singkat dan menikmati kebahagiaan yang singkat... And when something were went wrong, jangan la too emosional, be profesional and rasional... Semua yang terjadi ada reason dia....
Owhhh..yaa forgot! Sekarang ni kalau bukak FB/Fster banyak tol pic convocation kan...For those yang convo REALLY CONGRATS korang....SUKSES SUKSES!*wink*....


Sampai sini je la ea blog kali ni...Salam;)

Friday, October 23, 2009

::Secebis Kata-Kata::

Dnt know why nak post je benda ni....its really meaningful! Maybe sebab ramai kawan2 dah get married kot...heheh O_o
Nasihat Kehidupan
1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.
2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.
3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah
4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.
5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.
6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.
7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan
8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%
9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda, tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.
10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.
11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita
12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.
13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.
14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....
15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.
16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.
17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Tuesday, October 20, 2009

- BROKEN HEARTED GIRL-

You’re everything I thought you never were
And nothing like I thought you could’ve been
But still you live inside of me
So tell me how is that?
You’re the only one
I wish I could forget
The only one I’d love to not forgive
And though you break my heart, you’re the only one
And though there are times when
I hate you
Cause I can’t erase
The times that you hurt me And put tears on my face
And even now while I hate you
It pains me to sayI know I’ll be there at the end of the day
I don’t wanna be without you babe
I don’t want a broken heart
Don’t wanna take a breath with out you babe
I don’t wanna play that part
I know that I love you
But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way no no
I don’t want a broken heart
And I don’t wanna play the broken-hearted girl...No...No
No broken-hearted girl
I’m no broken-hearted girl
Something that I feel I need to say
But up to now I’ve always been afraid That you would never come around
And still I want to put this out
You say you’ve got the most respect for me
But sometimes I feel you’re not deserving me
And still you’re in my heart
But you’re the only one and yes
There are times when I hate you
But I don’t complain
Cause I’ve been afraid that you would've walk away
Oh but now I don’t hate youI’m happy to say
That I will be there at the end of the day
I don’t wanna be without you babe
I don’t want a broken heart
Don’t wanna take a breath with out you babe
I don’t wanna play that part
I know that I love you But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way no no
I don’t want a broken heart
And I don’t wanna play the broken-hearted girl...No…No
No broken-hearted girl
Now I’m at a place I thought I’d never be…
Oooo I’m living in a world that’s all about you and me…yeah
Ain't gotta be afraid my broken heart is free
To spread my wings and fly away
Away With you yeah yeah yeah, ohh ohh ohh
I don’t wanna be without my baby
I don’t wanna a broken heart
Don’t want to take a breath with out my baby
I don’t wanna play that part
I know that I love you But let me just say
I don’t want to love you in no kind of way..No..No
I don’t want a broken heart I don’t wanna play the broken-hearted girl..No..No..No broken-hearted girl
Broken-hearted girl No…no…
No broken-hearted girl
No broken-hearted girl
*Beyonce - Broken-hearted Girl*

Wednesday, October 14, 2009

::Love & Us::

Hai..morning everyone! Whassup? Hope everyone had a great day.... Sebenarnya baru je online ni dan bila bukak FB, Tagged and Friendster ak nmpak macam2 post yang berkaitan perasaan... Wow, macam bulan bercinta + putus cinta je this September....

Biasa la tu...setiap pertemuan pasti ada perpisahan kan..dan xada siapa yang bercinta untuk berpisah... Kepada kamu yang tengah putus cinta hadapila ia dengan tabah dan anggap je jodoh kamu dengan dia tak panjang... Biarla masing2 bawa diri dan kepada yang dah berpisah tapi still nak jadi kawan, go ahead..its good... lagi bagus kan..mna tau one day boleh sambung balik ke... Hope so....=)

Tapi bukan semua yang berpisah boleh jadi kawan kan... Ak tau memang susah sangat2....kita xboleh menipu perasaan kita... Lebih baik kamu jangan dekat dengan dia dan buatla sesuatu yang boleh menyibukkan hari kamu dan kamu xterfikir tentang dia...memang akan ambil masa yang panjang, tapi ni semua akn buat kamu kuat juga satu hari nanti kan.... Kalau perlu kamu buang la semua barang2 yang dia bagi kepada kamu..memang dengar macam membazir dan kejam, tapi jika ini dapat menenangkan perasaan kamu, apa salahnya....

Dan kepada sesiapa yang tengah jatuh cinta dan meminati seseornag itu, hope kamu ambil la masa kenal dia dulu...jangan terus main terjah je...nanti couple xsampai sebulan dah macam2 masalh...itu xkna la, ini xkna la.... Biar lambat, asalkan kamu puas hati...kalau kamu lambat dan dia dah cari orang lain waktu tu, just lepaskan je la..memang la sakit sekejap, but lebih baik dari merana lama kan.....anggap je dia bukan untuk kamu dan kamu minat la kat orang lain plak ea..huhu^^

Ak nak cakap banyak pun bukannya ak expert sangat dalm cinta mencinta ni....cukup la cinta diri ak sorang..hekhek~~...pastu kalau nak bercinta biar la kita bercinta antara suka sama suka..Jangan la sesekali cinta kerana simpati atau sebab lain....Dan bila bercinta jangan la plak ada rasa nak pasang banyak cawangan....kamu xakan mampu..percaya la....and bila ada sebarang masalh atau xpuas hati, just cakap je jangan pendam2..memang kita nampak remeh sesetengah benda tu, tapi kalau asyik di simpan, kita gak sakit hati, pastu mula la nanti sbab kecik pun leh gaduh besar.... Maaf banyak2 kalau ada yang terasa atau marah dengan kenyataan ak ni...but as human being...kita xsempurna....;)

Tuesday, October 13, 2009

-Why & All The Best-

Hai Everyone...hows your day..??? Must be great huh with the great friend(if you had one)....
Talk about friends, ak agak tak suka la dengan seorang kawan aku ni....Whats so funny to making laughing at others feeling??? I still dont get it and i really want the good explanation for it.... you have to realize that not always kau akan berada di atas dan bukan selamanya kau akan happy.... Kau akan merasa juga bercinta, di tinggalkan, di permainkan dan di curangi...And when it happen to you, i dont think u can even smile....
To my BFF...ada yang tengah amik exam, i wish all the best for u and kepada yang tengah nak bina badan sekarang, I wish all the best for u too and dont push it too hard... Slow2 la ea....And besides, everything have the first time kan....:)

Friday, October 9, 2009

Kerja & Negeri XXX

Hai everyone.... Hows ur day?.... Lama dah tak update blog ni(dkat nak seminggu gak)....ye la...dah keje skang ni len sket dari stdy dlu.... Keje ni asyk busy je(kaya xgak)...hehe^^
Sebenarnya aku baru balik dari meeting dari sebuah negeri di Malaysia ni.... xnak sbut nama negeri tu coz ak nak kutuk...haha(glak jahat....). Ak jarang sebenarnya datang kat negeri ni(kali terakhir 3 bulan lepas)... Ye la, xada urusan, wtpe nak p kan.... Pastu dah jarang p ofcourse la ak xtau jalan...masalah yang TERBESAR nye kat sini ada la pekan negeri ni kurang(ayat yg ssuai XADA!) papan tanda.... Dahla penat jalan jauh, pastu bila sampai kat pekan dia leh plak sesat....padahal pekan dia dengan tempat meeting ak bkannya jauh pun, ak rasa dalam 3 KM je.... Dah la kami(ada 2 orang lagi) sesat nak dekat sejam lebih semata2 nak cari tempat meeting je...Aduhhh..memang keluar la semua sumpah seranah dari mulut ak,... Pastu malamnya pas meeting ak p makan dengan kawan ak lagi 3 orang...masa nak balik kat tempat penginapan leh plak sesat g.... Fuhhhh..memang menguji kesabaran tul la pekan ni.... Yang kelakarnya tu, kawan ak yang naik kereta dengan ak orang umah dia orang negeri tu... Dia pun xtau jalan.... See...betape teruknya sistem jalan dan papan tanda kat pekan tu....
Pagi ni plak terus kene keje...penat semalam pun xhilang g...dan masa ak sampai kat office pagi tadi, sebak je rasa...Ye la, sebab ak dah nak brenti hujung bulan ni(kalau paling lambat pun awal bulan depan).... Ntah la...ak pun xtau apa yang ak pk sampai ak leh wat keputusan besar macam ni....Ak memang tak ada msalah dengan kerja sekarang, sama ada dengan kawan sekerja atau pihak pengurusan... SEmua pekerja dia dan pegawai dia baik2 dan ok je... Tapi tu la.....ak memang dah tekad nak berenti keje....
Keje mana pasni ak akan tengok keadaan dulu....Semuanya bergantung pada keadaan...ye la mana tau ak berubah hati plak pasni kan..... K la ye...nak p makan dulu...Salam...=*

Monday, October 5, 2009

:: Pesamaan Yang Kita Ada:: =))

Aduhhh.tension tol la lap top kena virus!!!!! Dah la xleh surfing internet, pastu bulan2 kena bayar gak....Rasa nak jual je lap top ni.... Tapiii...tu la...masalah utamanya lap top ak tu ada sentimental value.... Ye la, sepanjang ak study, laptop tu la ak guna dan duk usung sana sini....(sometimes kawan2 guna)...terutama "si Dia"... Even dia dah xda sekarang ni pun, everytime I look at the screen protector mesti teringat kat dia.... coz dia la yang pasangkan benda tu....But its ok...setiap pertemuan pasti ada perpisahan....

Talk bout my lap top, I have learn something from it.... iaitu Walau sekaya man pun kita there must be had an one thing that we cant afford to have it.... Not everything can valued by money huh... Coz setiap benda yang kita miliki mesti ada kenangan dia yang tersendiri, xkira la bersama orang tersayang atau kawan2...mesti kita akan simpansetiap pemberian diorang, dan xkira la bend tu murah atau mahalkan.... Pastu bila dah xjumpa lama, kita akan tengok balik benda tu ulang2 dan senyum sorang2(biasa buat ni)...hahahaha...=)) Even benda tu menyaktkan hati kita pun, kita akan simpan jugak walau pun di dlam kotak yang xakan kita bukak lagi....

Contohnya mcam ada sorang member ak ni(bkan ak, I swear!).... Ni kisah masa ak still study dulu..dia ada minat kat sorang aweks ni... Pastu one day dia ada belikan apple kat perempuan tu(xsilap aku la)... Yang kelakarnya, sticker price yang kat plastik buah tu dia leh simpan kat dalam dompet....hahahaha.....xtau la skang ni dia simpan ke x coz its been 9 month I've never seen him since habis LI dlu....but teh one thing im so sure is dia sampai sekarang xkapel lagi dengan gurlz tu....

So, from that ak dapat tau most of us sama je kan....salah satu nya menyimpan barang kenangan...walau benda tu just seringgit atau dua ringgit pun(sometimes tisu) its still priceless kat kita kalau benda tu full of kenangan.... KIta akan menyimpannnya seem like macam la benda tu satu2 nya ada kat dalam dunia ni....

Well, whatever pun it is, hargailah apa yang kita ada dan jangan terlalu mengejar apa yang ada dihadapan sehingga terlupa apa yang ada di sisi... Sekian kawan....

Saturday, October 3, 2009

Postman & My Friend...:'(

Hai everyone....dah masuk bulan Oktober!!!! Macam kejap je masa berlalu.... xbanyak kot nak tulis dalam ni....just nak share one thing about postman.... ada la one day in this week ni...ak p Rawang sbb nak p bank and makan...pastu masa ak lalu kat tepi2 bangunan ak ada trnampak abg postman ni... Ak tengok dia punye la berpeluh sampai terdetik dlam hati ak “Ishhhh...kuat nye abang ni kan...kalau ak tobat ak duk bteduh dlu kat mna2, pastu klau rsa mcam dh xpnas bru ak smbung kje ak...bkannya gaji bnyak pun nak pulun sgt wt kje kan...” Memang kesian la kat gk abg posmen tu...Ak bsyukur sangat2 ak xdapat keje macam tu....pastu, balik umah plak kakak ak suh ak pos kan barang dia....aduhaaiiiii..teringat ak kat abg posmen tadi.. ak pun macam malas je nak pos...ak pun tngalkan kat dalam bilik ak...nanti la bila2 ak rasa ak nak pos ak pos...sbab xsampai hati ak nak bagi keje banyak2 kat abg posmen tu.... hahaha....=))....

And masa ak duk dalam bilik sorang dengar mp3 malam tadi, ntah nape ak tibe je nak wat rajin nak kemas stor dalam bilik ak ni...ak pun just susun je barang2 dalmnya mengikut tempat(asal nampak kemas)...hihi^^... masa tengah kemas2 tu, ak terjumpa la ada banyak2 CD dalam satu kotak kecik.... aku pun simpan la dalam beg...pagi ni ak bukak kat office, ak jumpa banyak la gambar2 waktu study dulu....Aduhaiiii...rindunya la kat depa semua.... Apa la depa tengah wat la ni kan... Wateve pun depa wat la ni, i wish all the best for them.....
Betul2 rindu kat diorang... I think its bout 9 months ak tinggalkan zaman study, tapi aku still cant forget any pieces of that memory.... Bcoz of diorang la ak nampak hidup ini terlalu indah untuk di bazirkan dan di sia2 kan....

Friday, October 2, 2009

-Fikirkan la-

FiKiRkAnLaH...
Bila kita syg org tu Kita terima je apa yg org tu kata Tp bila kita kata dia? Hati kata takpe manusia tak perfect....
Bila kita syg org tu Kita tnggu dia lame pn x pe Tp bila dia tnggu kita???dia mrh2 Hati kata ala, adatlah ada yang mnnunggu n dtnggu....
Bila kita syg org tu Kita x tdo pn x pe lyn dia yg ngah bosan, Tp bila kita bosan¿ Ada dia layan kita? HAti kata x pe dia busy kot.....
Bila kita syg org tu Kita gdh ngan dia, kita diam je Tp dia heboh 1 dunia HAti kata x pe, dia tension tu.....,
Bila kita syg org tu Kita kol nak ckp ngan dia Tp dia pulak xjawab fon¿ Bila jd cm2, x pe HAti kata, x pe k buat cam ne dh nasib...
Bila kita syg org tu Kita bercerita dgn dia,ibarat crita ngan tunggul lg baik Tp bila dia bercerita ngan kita Kita dgr, sepatah2 kite ingt HAti kata x pe syg la katakn...
Bila kita syg org tu Kita sanggup bg dia rest bila dia letih, Tp bila kita letih, dia srh jugak kita lyn dia bila dia bosan Adil ker? HAti kata, ala bukan selalu pun..
Bila kita syg org tu Kita jadi cam org gila bila dengar dia sakit, Tp bila kita sakit, Dia siap kuar ngan kwn2 dia meraikan hari kesakitan kita, HAti kata, ala x pe, x kn dia nak berkepit ngan kita 24 jam....
Bila kita syg org tu Kita x prnh pntingkan diri sndri Tp dia hpokrit thp ngaban HAti kata x pe, dia mmg cm2 kene lah trima..
Bila kita syg org tu Kita syg nk tngglkn dia slama2nya Tp dia x tahu kita berdpn dgn maut, Wlpn kita skt,dia kata kat kita,sakit bese2 jer, jgn nk mngarut HAti kata, cmnelah dia bila kita x de, msti dia hepi..
Bila kita syg org tu Kita x snggp tngk dia derita Tp dia x prnh hargai diri kita, HAti kata, tau x btapa kita syg kan dia????
Bila kita syg org tu Kita snggup tngglkn dia selama2nya untk dia bhgia Tp adakah dia tahu pngrbanan yg kita lakukan itu???... fikir2kan....
Ayat ni memang la mcam xpower dan berbunga sangat,...tapi ada betul nya jugak kan.... So, untuk kawan ak yang tengah kecewa dalam bercinta skang...fikir2 kan la.... Mungkin jodoh hang xda dgan dia dan mesti ada lagi orang yang sesuai dengan hg...Kesimpulannya suka la orang yang suka pada kita dan jangan la menyalahkan sesiapa jika perkara yang kita harapkan tidak menjadi.... Salam=))

Wednesday, September 30, 2009

::September 2009 & Kamu::

Fuhhh..dah lama xupdate blog ni...ye la kan sejak lap top kena virus, nak online pun xda mood.... Hari ni ak keje macam bese sebab semalam ak cuti untk meluangkan masa dengan BFF ak yang datang umah ak.... Hari ni dia balik dah...Sedih beb.... menitis gak la air mata bila ak hantar dia balik tadi...huhu(touching beb)....

Dan bila aku duk dengan dia ak kadang2 teringat waktu belajar dulu....ye la teringat kat kawan2...apa la khabar dorang kan...nak cntact ada yang busy, ada yang dah tukar no fon....xpe la..ada jodoh, kita jumpa lagi kan...

sedar xsedar kita dah penghujung September kan....nampaknya lagi 3 Bulan je lagi kita akan meninggalkan tahun 2009.... Rasanya banyak yang dah kita tempuh sepanjang tahun 2009 ni...ada yang pahit dan manis...tapi biasala, kan guru yang paling baik adalh pengalaman.... Bagi ak kalau ttup diari 2009 sampai September ni, tahun ni merupakan tahun kejatuhan ak sebab ntah la...mcam2 yang jadi kat ak....tapi tu menunjukkan Allah sayang kat aku sbab Dia bagi ujian kat ak...walaupun ak kadang tersa berat sangat dengan ujian ni....

Dan dari situ kita akan bertambah kuat dalam meniti hidup kita yang akan mendatang....dan dari ujian itu jugak kita kan dapat melihat siapa yang selalu bersama dengan kita.... kalau yang xbernasib baik kita akan lihat sewaktu masalah melanda diri kita, orang yang kita sayng, BFF (kalau ada), dan orang sekeliling kita meninggalkan kita,...waktu tu hanya Tuhan je tahu perasaan kita...betapa sakitnya, sedihnya dan terlukanya....Tapi kita kena ingat, bukan selamanya kita akan berada di bawah dan jatuh....Kita akan bangkit juga dan biarla kita bangkit dengan semangat dan tidak menyalahkan mana2 pihak(sebab semuanya terjadi dengan Kehendak Allah).... Lagi pun kadang2 kita kena gak mula dari bawahkan....

And pada kwan ak yang tengah di dalm alam percintaan sekarang....hope ko leh cepat sket ea..bkan glojoh, tapi zaman skarang xleh lambat2....nanti melepas....hahaha.... sampai sini je la ak update blog ea(tgh sedih BFF balik)....huhu T.T.... Salam.....

Saturday, September 26, 2009

Busy & Hukuman Mati xox




Aduhhh...banyak nye keje...lap top plak wat prob! dahla dalam tu banyak ak nye fnancial rport! ahhhhhhhhhhhhh....Terpaksa wat manual (smentara nak tunggu org atas emel balik)....


But satu bnda best berlaku kat ak....my beloved brother kol ak...yeyyyyy...dah lama xdgar brita dia sjak dia keje dgan kapal...ye la dah asyk duk ats laut je clah mana nak cntct ak kan...so, after Raya hari tu dia dah masuk keje opis, pasni xda la dia duk ats laut g...heheh=))....


Ni taip blog ni pun sbb hari ni sabtu dan xbanyak sangat keje....dan xbanyak sangat la nak tulis(coz xda idea)...cuma hari ni nak tnggu BFF ak nak datang umah....xsabar nak jumpa dia coz dah dkat nak 4 bulan xjmpa dia....huhu^^


Owhhh..yaa...forgot! Ni ada lagi satu sikap 'kebanyakan' rakyat Malaysia(terjadi di Rawang) yang agak xdi gemari la oleh ak.... tau la kan Rawang tu besar mana je jalan dia.... Dah tu, sbab jalan yang xberapa nak besar tu, so masing2 kene pandai la nak cari parkin atau nak turunkan penumpang....pendek kata guna otak la kalau nak brenti! Ni x, dah la brenti ikut suka, pastu brenti lama plak tu! Benda ni slalu la sangat ak jumpa kat depan bank atau pasaraya.... dah la kadang2(sebenarnya selalu) kalau nak belok xreti2 nak bagi signal! Hello, pe guna beli kereta mahal2 kalau xreti bagi signal! pastu kalau kita pandang mesti dia wat bodo je! Aduhhhh...nape la wujud manusia macam ni....rasa nak humban je dalam parit! Memang betul la kata Ketua Polis Negara...hukuman mati untuk pemandu yang xikut peraturan memang xmenakutkan dorang....semuanya kena ubah dari ATTITUDE/ CARA PEMIKIRAN diorang!
Tapi kalau dah tua2 nak ubah cmne kan...elok yang tua2 ni(yang melngar prturan jalan raya) hntar p skola memandu balik....blaja cmne nak respect pengguna jalan yang lain....
Sampai sini je la ea coz banyak nak wat g keje....Salam....


Thursday, September 24, 2009

Semalam Untuk Kami=)

wahhh...leganya....Baru la sekarang ni lapang sikit.... Dari semalam lagi xda masa nak update blog atau online...kalau online pun kejap je...ye la, mana nak submit fnancial rport lagi, nak ikut beraya umah kawan lagi....


Talk about beraya, semalam ak p beraya umah kawan2 ak...most of them adalah kawan2 skola rendah dulu....Of course la ak xingat siapa dorang(sbab dah lama xjumpa)....Macam2 ragam waktu jumpa....Yang ak jumpa hermmm...Shahidol(dah jadi ustaz skarang), Azim(ustz gak), Hafis Mastro(still study), Nazim(study g) and Hafiz Hamid(keje dah).... Haaa..see...diorang dah banyak berubah tau..dari budak2 yang mcam nak kena rotan selalu dah bertukar jadi baik dan hensem(itu yang penting)...lalala^^


A lot thing kitorang cakap dan flashback balik masa muda2 dolu....hahaha....Xsangka ak ni jahat gak dlu(bdak2 kan).... Memang macam nak tercabut ak pnya kaki smlam coz jalan raya nye pasal...8 buah RUMAH beb! haa....byangkan la stiap umah tu kami kna makan....sampai nak jalan pun xlarat dah....OMG! Dah la tu kawan2 plak slalu wat lawak bodo, smapai senak perut nak ketawa..... Balik umah plak dah malam(11.00 pm), mmang xlarat dah nak online....
Hari ni palk terus sambung keje balik.... Aduhaaiiii...penat nya la...leh x kalu nak amik cuti sebulan? hahaha;) Hermmm...sampai sini je kot blog kali ni....Nanti la update g coz banyak keje g kat belakang ni...huhu~~ Salam....

Tuesday, September 22, 2009

Raya Ke-3 Yang....

Hermmm..hari ni dah kene keje....Memang xbest.... Ingat nak apply cuti,tapi xda orang nak ganti la plak.... Keje pun agak banyak hari ni coz ak sorang je yang kene wat....tu pun masa balik tadi ada gak yang xsudah sebab ak balik awal(kul 4.30 dah ada kat umah)...hihi^^... Ak bukan pe balik awal, sbab kawan ak nak datang...tu yang balik awal...rasa gak mood raya kan....dan lepas gak rindu kat dorang...ye la dah keje ni mne de masa nak lepak2 macam dlu...wktu stdy dulu bleh la lepak kat kedai la, umah kawan2 la...ye la...Perlis tu kan kecik je...so,umah sewa kitorang pun xda la jauh mana....

Bila raya ni teringat kat ada satu makhluk ni....raya pertama hari tu, genap 3 Bulan 10 Hari dia pergi meninggalkan aku wat selam2 nya...xpa la...dah xda jodoh kan...nak wt cmne...maybe jodoh ak dgan dia kat tempat/alam lain....Tapi Alhamdulillah, ada gak anak ak sbagai peneman wktu snyi...dia pun nak blaja merangkak dah...comel je...hehehe~~

K la...tiba2 sebak dan touching plak...sampai sini je la...ak pun ada gak keje nak wat sblum masuk ofis esok...
Macam yang ak tlis kat profile ak,"Kenangan kadang kala teramat pahit untuk diredah, tetapi ia terlalu manis untuk di kenang"...Salam...:)

Monday, September 21, 2009

Hari Ini Untuk Kami:)

Hari ni xbanyak aktiviti yang di buat coz ye la kan semalam nye penat pun xhabis g...Bangun pun kul 9(trlepas subuh).... Hari ni just plan nak p beraya umah BFF je...So, BFF pun ada 3 orang je....ak pun p beraya kat umah dorang....tapi dapat p beraya kat umah 2 orang je sebab yang g sorang xbalik g...still duk kampung tercinta dia.... Memang syok la sbab dah lama xjmpa kan coz masing2 sbuk study and keje....



Raya ke-3 dah kene keje...huhu:( nasib baik la xbanyak keje, kalau xmemang ak balik je umah tido....Tengok kawan2 yang len macam best je p beraya umah2 kawan2...Nak ikut gak...tapi apakan daya...keje mengatasi segala2 nya...uwaaa:'(

Sunday, September 20, 2009

Raya Pertama, Budak-Budak & Kaum Keluarga =))

SELAMAT HARI RAYA semua.... Hari ni merupakan hari pertama kita...So, mesti masing-masing sibuk dengan segala jenis makanan dan sibuk jugak layan sedara-mare yang setahun skali jumpa kan.... Thanks God hari ini cuaca agak baik dan dapat la beraya dengan best dan meriah....^^

Pagi bangun kul 6.30 a.m dan sembahyang subuh pastu pasang lagu raya dan menyanyi dengan sepenuh hati(sambil disahut oleh adik-bradik ak yang lain)....hahaha~~ dah habis menyanyi semua siap nak p semayang raya dan agak terkejut gak la tahun ni sebab kul 8.10 am(wktu ak smpai kat masjid) dah penuh orang kat dalam... Aduhaiiii...alamatnya ak terpaksa duk luar....nasib baik kat luar tu ada kemah dan kipas, xda la panas dan rasa lemas sgt(sbb rmai beb).... Ak igat smayang raya kul 8.30 am xda la penuh sangat kat dalam...xsgka plak pnuh....

Dan di pagi raya gak ada makhluk Allah yang wt ak hilang pahala semayang raya....dah tau anak awak tu kecik,yang ko pegi bwak masjid wtpe..memangla bagus ko ajar anak ko ke masjid, masalahnya kalau xmendatangkan masalh kat orang lain xpe....ni dah la anak ko tu memekak(tnya itu ini), pastu leh plak masa org tgh semayang dia duk jalan dpan org...aduhhhh...rasa nak LEMPANG je anak dan bapak nya skali.... Sebelum ko nak bwak anak ko dtg masjid, ajar elok2 dlu kat umah cara2 nak hormat org lain dan hormat masjid....

Memang ak maki la dalam hati(hilang pahala ak semayang raya)....dan ada gak hamba Allah ni punya bijak bestari yang xtau la nak kata mcam mana...dah tau ko nmpak masjid tu dah full parking, yang ko nak masuk gak kenapa...p la park kat tempat lain atau kat luar masjid...ni dah la park kat dalam masjid, pastu leh plak hadang jalan orang lain....baik ko parking tepi imam terus....SENGAL nye la makhluk ni....

Dan habis je semayang raya, kami terus p kubur....Rasa sebak je bla smpai coz teringat kat arwah(terutama arwah nenek ak).... Xdpat dia merasa duit gaji ak....
K...kita lupakan kesedihan sebab hari ni raya kan...so balik je umah pe g...makan la segala jenis kuih dan makanan yang ada kat ats meja....SMS plak masuk bnyak(bajet glamer r)....pulun la balas SMS smbil menyuap kuih kat mulut...Hari ni xp braya mana2 pun sbb duk umah tok wan dan tunggu sedara yang lain balik....macam2 gak prubahan yang dorang wat....Alhamdulillah....semuanya maju ke depan....

Dan dalam kemeriahan raya ni ada gak tragedi yang terjadi...ak namakan dia "Tragedi Lemang Berdarah"...tragedi xda kna mgna pun dgan sebarng kecederaan yang serius kepada manusia....
Cternye cmni...pas semua dah makan kuih and makanan yang lain, mak ak perasan yang lemang dah nak habis...So, mak ak pun p la suh adik ak yang bongsu(umur 15 tahun) p amik lemang kat umah ak yang xda la jauh sangat(5 minit je)...adik ak tu naik moto....
Dia pun p la balik amik lemang...dan dalam 15 mnit cmtu dia pun smpai dan masuk2 dapur je terus dia jerit kat mak ak "Mak, knapa buluh ni kosong?".... Mak ak pun heran la dan tengok buluh tu, pastu amk ak pun dah agak lemang tu mesti cicir kat mana2.... Mak ak dah la cakap jenis "loudspeaker".... Habis la semua abang2 sepupu ak gelak macam nak pecah perut! hahaha....=)) Xlama mcam tu abang ak trus p amik moto dan p cari balik lemang tu dgan adik ak....sudahnya dia bawak balik lemang yang hancur(sbab dah kena langgar dengan kereta dan moto).... kitorang punya gelak la masa tu memang riuh satu kampung!

Macam2 la hari ni.... Memang meriah dan best la...Ingat nak sambung g sembang2 dengan sedara mara yang len, tp mata pun dah ngantok dan badan pun penat...ni update blog pun masa mata tengah berat....huhu~~
Setakat ni je la blog untu hari ni...kalau ada umur panjang esok ak update g....
Papepun nikmati la Hari Raya ni dengan semua kerana ini la setahun skali nak bekumpul rmai2 macam ni.... K...out dulu..Assalamualaikum;)

Saturday, September 19, 2009

Hari Ini Dalam Penghujung Ramadan^^

First skali aku nak ucap RIBUAN TERIMA KASIH orkedanza & rama2 sepi sebab sudi jadi antara yang terawal sebagai followers blog Bu ni...
Hermmm...hari ni quiet busy sikit coz as we know tomorrow raya kan.... So,banyak keje nak kene buat and siapkan sebelum buka.... One of them is shopping(untuk top up mana2 yang xckup g).... So far everything ok and masa g kuar petang tadi pun ok gak...bit suprised coz macam xramai orang je tadi....
I mean is memang la xsmua suka wat last minutes, but MOST OF US suka wat last minute nye keje kan...but apa pun agak meriah gak la tadi tengok orang yang ramai and macam-macam ragam.... Tapi ada gak yang aku agak xpuas hati tadi...kepada segelintir pemandu di Malaysia ni....dah tau jalan sempit leh xjangan nak berhenti / park lama2.... apa la dalam pikiran/otak dorang tu kan...xpikir ke susah orang lain....
Ni wat jalan macam dia sorang je yang pakai kereta pastu orang hon dia leh kalih kete wat muka bodo...kot la nak angkat tangan atau senyum...memang BIADAP!
Pastu ada plak parent yang bawak anak2 kecik duk biar anak tu pegi usik sana sini...kalau dah tau anak ramai, pe kata buat persiapan raya sebelum puasa...masa tu xramai orang dan kalau penat leh makan ke minum ke...ni wat last minute masa orag tengah ramai dan macam kesian je tengok budak2 tu kena seret ke sana ke mari dalm sesak2 macam tu....
Pastu petang nye balik umah dan ingat nak singgah bazar Ramadan tapi nampak gaya macam xde mende je nak beli....ramai peniaga dah tutup gerai(balik kampung la tu)....
Malam duk tengok tv dan tunggu takbir raya...huhu^^... Nak p masjid malas coz hujan lebat dan kereta plak ayah guna...hermmm...layan je la takbir kat tv and cuba baju raya baru...hahaha=))
ECXITED beb!!!! Yela dah ini tahun pertama beli baju and kelengkapan raya yang lain guna duit sendiri(sebab dah keje)...muakakakaka... Banyak gak la habis...alamatnya hjung bulan ni kita pakat la makan pasir dan batu rebus ye...hehe~~
Ermmm...its already late now(coz nak main sms dan balas msg2 kawan yang hantar wish Hari Raya)...so setakat ni je la tulis blog ni....Harap nya Everything is fine esok and kita lupakan masalah yang ada sebentar dan nikmati la Hari Raya ni dengan gembira.... Smoga ini bukan Aidilfitri kita yang terakhir.....
Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar......

Friday, September 18, 2009

Im Back!!!

Fuhhhh...dah lama xusik blog ni sejak habis dari LI dulu...blog yang lama pun dah hilang dan ntah ke mana.... so nampaknya terpaksa la wat blog baru and jadi New Comer dlam ni....

Hati trgerak nak wat blog ni sebab tengok kawan2 dah ramai yang wat blog and its fun! Share our life, opinion and masalah.... Even its just in virtual pun, its still can cnnect us seems like kita jumpa secara real kan,...

Raya dah nak dekat and duit pun dah banyak kuar sbab shopping..heheh^^ Tahun ni different sket coz tahun ni dah xdapat duit raya dah and trpaksa plak bagi org duit raya....huhu~~ So kat umah tu pun mak and yang lain dah wat langsir baru kemas umah and lain2 utk prepare nak raya....besa la satahun skali kan....

BTW xbnyak yang nak tulis coz sekarang pun dah petang and nak masuk asar, smpai sini je la post kali ni ea...hope akan ada bnayk post and kawan dalam ni.....

Akhir kata SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN....